Преместването на хладилната техника в нов дом е всичко друго, но не и лесно:) Всъщност много хора предпочитат да го оставят където си е и да си купят нов:)

Други, обаче, решават да вземат хладилника със себе си на всяка цена:) Естествено, че най-доброто решение би било да ангажирате професионални хамали, но ако сте избрали опцията да се справите с това предизвикателство сами, може би имате нужда от някои професионални съвети:)

Откъде да започнете? Ето какъв е най-добрият начин да транспортирате хладилник в друг дом:

Какво трябва да обмислите преди преместването на хладилника

Първо преценете дали преместването му е необходимо. Хладилниците са много тежка техника, особено по-старите, които често надхвърлят 120кг. Освен това хладилникът е доста обемист и ще са Ви нужни поне няколко помощника и количка, за да го изкарате от вкъщи. Ако ще продавате старото си жилище, винаги можете да предложите да включите в цената и по-обемистите ел. уреди, например.

Обмислете опциите си за преместване на хладилника. Освен неудобството от изнасянето на тежък, обемист предмет, съществува и рискът от повреждане на уреда, особено ако ще бъде транспортиран в друг град или държава. Риск има и за щети по жилището, като одраскани стени, надран под, или в по-лошия случай инцидент с някой от помощниците.

Също така не забравяйте, че сериозното тегло на вашия хладилник ще увеличи значително разходите по транспортирането, тъй като цената за преместване се изчислява въз основа на общото тегло на товара.

От какво имате нужда, за да преместите безпроблемно хладилника

Преместването на хладилник изисква щателна подготовка, за да можете да го направите безпроблемно от началото до края. Не разчитайте на своите импровизационни умения – вместо това се уверете, че сте 100% готови за предизвикателството, което предстои.

На първо място, ето списък на това, което ще Ви трябва, за да преместите хладилника си, без да наемате професионални хамали:

Ще са нужни повече от чифт ръце, за да преместите любимия хладилник!

Товарна количка, по възможност с обезопасителни ремъци;

 • Плъзгачи за мебели;
 • Въже или канап;
 • Одеала;
 • Опаковъчно тиксо;
 • Работни ръкавици;
 • Ролетка;
 • Няколко приятели, за помощници.

Това оборудване и консумативи са от съществено значение за успешното преместване на хладилника ви – тоест бързо, безопасно и безпроблемно. Не пропускайте този етап на подготовка, тъй като всяка стъпка е важна, за да гарантирате своята безопасност и безопасността на кухненския уред.

Как да подготвите хладилника си за преместване

Не можете просто да “метнете” хладилника върху товарна количка и да го закарате до колата. Не може и не трябва:) Нужно е да го подготвите за преместване и този етап на подготовка трябва да започне най-малко 24 часа (за предпочитане повече) преди самия ден на преместването.

Стъпките от подготовката на хладилника за преместване са:

 • ИЗВАДЕТЕ всички хранителни продукти и напитки от хладилника няколко дни преди преместването. За тази стъпка е нужно известно планиране напред, за да не се наложи да изхвърляте много храна.
 • ИЗКЛЮЧЕТЕ хладилникът от захранването. В случай, че вашето хладилно устройство има отделен дозатор за лед и вода, изключете и тях от водоснабдяването.
 • РАЗМРАЗЕТЕ хладилника (камерата), като оставите вратата му отворена за няколко часа или като използвате специалния режим на размразяване, ако има такъв. Съберете водата в подходящи контейнери, за да избегнете по-голями неприятности:) Ако сте по-нетърпеливи за частта с размразяването, вземете на помощ сешоара, за да разтопите натрупаният лед.
 • ПОЧИСТЕТЕ хладилника преди преместването! Това е задължителна задача, която ще ви спести доста главоболия в процеса на преместването. Използвайте мека неабразивна гъба и смес от вода и сода за хляб, за да почистите вътрешните повърхности на домакинския уред.
 • ИЗВАДЕТЕ всички подвижни компоненти от вътрешността на вашия хладилник – рафтове, чекмеджета, капаци и др. Почистете и тях, след което ги увийте в опаковъчна хартия, когато са напълно сухи. За чупливите части използвайте аерофолио. След като ги обезопасите, ги прехвърлете в голяма картонена кутия за безопасно транспортиране.
 • ОСТАВЕТЕ  вратата на хладилника леко отворена, за да се предотврати натрупването на плесен, докато хладилникът ви изсъхва след почистването. В случай, че усетите лоша миризма, от вътрешността му, можете да я неутрализирате, като поставите вътре съд, пълен със сода за хляб.

След като вече знаете как да подготвите хладилника за голямото преместване, време е да помислите за плана за действие:)

Как да планираме стратегията за преместване на хладилника

За безпроблемно преместване и транспортиране на обемни домакински уреди, винаги е нужен добър работен план и чисти изходи. С други думи, помислете няколко стъпки напред, за да не се окажете заклещени с хладилника, някъде по пътя към колата:)

Някои хладилници са с пъти по-трудни за пренасяне от други!

Прегледайте ръководството на хладилника, за да научите точните му размери. Ако нямате, използвайте рулетка, но при всички случаи преди да транспортирате хладилника, измерете неговите височина, ширина и дълбочина.

 • ИЗМЕРЕТЕ всички врати и коридори по изходния маршрут и вижте дали хладилникът ви може да мине през тях без проблеми. Ако да, тогава няма от какво да се притеснявате. Ако не, обмислете да свалите временно някоя врата или друго препятствие;
 • МИНЕТЕ по предвидения за изход маршрут и се уверете, че няма никакви пречки за безопасното изнасяне на хладилника. Ако има, погрижете се за тях. Уверете се и, че настилката е съвършено суха и безопасна – да няма вода, кал или сняг.
 • ОБСЪДЕТЕ с помощниците си как точно ще опаковате, натоварите и транспортирате големия хладилник. Преминете през всеки малък детайл, като безопасността е вашият основен приоритет.

Следва…